Einddoelen Fases

Er zijn 3 fases voordat de kinderen gaan zwemmen voor het  A diploma.
Er worden lessen gegeven van 30 minuten in een groep van 6 kinderen onder begeleiding van 2 docenten in wetsuit in het water.
Elke fase is opgedeeld in 11 basiselementen.

Fase 1Fase 2Fase 3

In deze fase maken de leerlingen kennis met het water, zwembewegingen en maken wij ze vertrouwd met de zwemmeester en juffen. In deze fase wordt de basis gelegd voor de rugslag.

Te water gaan
Zelf springen vanaf de lage en hoge kant. Zonder drijfmiddelen.
Onderwater gaan
Het kind kan zelf 5 tot 10 tellen met het gezicht onderwater blijven. Met of zonder handen vast.
Survival
Het kind kan zelfstandig naar de kant trappelen, uit het water op de kant of met hulp op de mat klimmen en er vervolgens weer af springen.
Drijven
Het kind kan met een kurkje van 3 drijvertjes zelfstandig 10 seconden op de rug drijven. En 5 tellen op de buik met het gezicht in het water.
Draaien
Het kind kan zelf draaien van de buik naar de rug en andersom. horizontaal en verticaal. Zo leert het kind zijn evenwicht te bewaren.
Ademhaling
Onderwater de mond dicht houden of belletjes uitblazen.
Watertrappelen
Het watertrappelen gebeurt nog niet zoals volwassenen dat kunnen, maar kinderen proberen zich wel verticaal boven water te houden om zo te kunnen zien welke kant het veiligste is, de kant of een mat. Aansluitend kunnen de kinderen zich verticaal in het water naar de ‘veilige’ plek begeven met trappel benen.
Rugcrawl
Het kind kan met drijvertjes om een stabiele rugligging houden met de armen gestrekt langs het hoofd en stuwing halen uit trappelende benen. De trappelbeweging komt voort vanuit de heupen, rechte benen met slappen voeten. Deze beweging mag aan het einde van deze fase nog grof zijn.
Borstcrawl
Het kind hoeft nog niet te draaien met de armen. Wel kan het kind al trappelen op de buik met het gezicht in het water zonder drijfmiddelen. De armen zijn gestrekt naar voren, kin op de borst en de trappel beweging word ingezet vanuit de heup. Met lange rechte benen en slappe voeten.
Enkelvoudige rugslag
Het kind beheerst met drijfmiddelen en een kalme rugligging de basis rugslag. Pipovoeten zakken naar beneden, knieën gaan zo ver mogelijk uit elkaar, pipovoeten gaan even ver uit elkaar als de knieën en de benen worden met pipovoeten gesloten. Deze slag word zonder een stuwmoment aangeleerd.
Schoolslag
De schoolslag wordt nog niet gedaan. De rugslag. Waar wel een begin mee gemaakt is. Zal eerst geautomatiseerd moeten zijn voordat het verstandig is om aan een schoolslag te beginnen. Dit gebeurt in fase 2 en 3.

In deze fase leren de kinderen de stuwing te maken in de rugslag en wordt de basis gelegd voor de schoolslag.

Te water gaan
Springend vanaf een lage of hoge rand.
Zonder drijfmiddelen.
Onderwater gaan
Het kind kan met of zonder hulp 15 tellen onder water blijven.
Survival
Het kind heeft ervaring met zelf het water in springen, tot buik/rugligging komen en met trappel benen en/of een rugslag naar de kant zwemmen.
Drijven
Het kind kan zonder drijfmiddelen minstens 10 tellen op de rug drijven en 5 tellen op de buik met het gezicht in het water.
Draaien
Het kind kan draaien van buik naar rug en andersom. Dit doen we horizontaal en verticaal, zo leert het kind zijn evenwicht in het water te bewaren.
Ademhaling
Het kind heeft ervaring met een rustige ademhaling tijdens de zwemslagen.
Watertrappelen
Het kind heeft na deze fase al enige ervaring met watertrappelen. Kinderen proberen zich meestal verticaal boven water te houden. In deze fase is het belangrijk dat kinderen zich bewust worden dat ze zich al zwemmende boven kunnen houden.
Rugcrawl
Het kind kan met buik kurk en armdrijvers trappelen met de oren in het water. De beweging komt uit de heupen, rechte benen, slappe voeten en benen op en neer bewegen. Wanneer de juiste techniek is geautomatiseerd kunnen de armbewegingen erbij worden aangeleerd.
Borstcrawl
Het kind kan op de buik trappelen met het hoofd in het water voor 3 tellen en het liefst ademhalen aan de zijkant. Geen armslag.
Enkelvoudige rugslag
Het kind beheerst met drijfmiddelen en een kalme rugligging de rugslag. Pipovoeten zakken naar beneden, knieën gaan zo ver mogelijk uit elkaar, pipovoeten gaan even ver uit elkaar als de knieën en de benen worden krachtig met pipovoeten gesloten. Geautomatiseerd = Onbewust bekwaam
Schoolslag
Het kind heeft kennis gemaakt met de school-beenslag. Dit doen we alleen als de rugslag volledig is geautomatiseerd.

Dit is de aanleer fase van de schoolslag, de fase waarin alle puzzelstukjes bij elkaar moeten komen, aan het einde van deze fase kunnen de kinderen zelfstandig schoolslag zwemmen, zodat ze kunnen gaan zwemmen voor het A diploma.

Te water gaan en aansluitend onder water blijven
Het kind gaat te water met een kopsprong(duik), aansluitend onderwater door een gat zwemmen op 3 meter.
Onderwater gaan en blijven
Het kind kan zonder hulp 15 tellen onderwater blijven.
Zelfredzaamheid
Het kind is ontspannen en kan kleine stukjes naar de kant zwemmen zonder drijfmiddelen. Belangrijk is dat de kinderen al erg zelfredzaam zijn.
Drijven
Het kind kan zonder drijfmiddelen minstens 10 tellen op de rug en buik drijven.
Draaien
Het kind kan draaien van buik naar rug en andersom. Dit doen ze horizontaal en verticaal.
Ademhaling
Het kind ademt rustig terwijl hij/zij verschillende zwemslagen uitvoert.
Watertrappelen
Het kind kan zich 15 tellen boven water houden met watertrappelen met armen en benen.
Rugcrawl
Het kind kan de totale rugcrawl-beweging uitvoeren, het liefst zonder drijfmiddelen.
Borstcrawl
Het kind kan de borstcrawl-beweging uitvoeren, het liefst zonder drijfmiddelen. Tijdens de ademhaling is de ene arm voor en de andere arm achter. Het kind kan tijdens de uitvoering van de borstcrawl altijd blijven trappelen.
Enkelvoudige rugslag
Het kind kan minstens 10 meter enkelvoudige rugslag met een kurkje met drie drijvers op de buik.
Schoolslag
Het kind kan met een kurkje met 3 drijvers 5-10 meter zwemmen. Deze beweging heeft de juiste timing en stuwing uit de benen. De beweging is vloeiend, zonder stop-moment en zonder stress.

.

Direct aanmelden voor zwemles?